Mooie routes in Nijmegen

Meisje met oranje shirt klimt route

Op zaterdag 28 mei was er heel wat te beleven qua klimwedstrijden in Nederland. Niet alleen konden mensen kijken naar het spectaculaire NK Boulder maar ook was er een mooie klimwedstrijd in Nijmegen.

Deze wedstrijd was de derde van de competitie. 48 klimmers in de leeftijd van zeven tot negentien klommen ieder vier routes.

Voor sommige klimmers was het de eerste keer dat ze op een autobelay klommen, dus dat was een mooie nieuwe ervaring!

De routes in GRIP zijn relatief hard. Dat zagen we terug in het aantal promoties. Slechts één deelnemers promoveerde van de MID-categorie naar de MAX en dit was een vrijwillige promotie omdat deze deelnemer gewoon graag de wat moeilijkere routes wilde proberen. Dit, terwijl er tijdens de eerste twee wedstrijden van dit seizoen toch steeds wel een stuk of 5 tot 10 klimmers tijdens de wedstrijd allevier de routes topten en naar een moeilijkere categorie promoveerden!

Niet alleen promoveerden er geen klimmers, ook was er geen enkele ex aequo in de top vijf van alledrie de categorieën. Dat is natuurlijk wat je wil tijdens een westrijd! De routes gaven dus mooie uitslagen, die je hier kunt terugvinden!

Start

In de categorie START deden zoals altijd veel lokale klimmers mee die nog geen enkele ervaring hebben met wedstrijden. Ook nu zagen we veel klimmers met een blauw GRIP-shirt rondlopen.

Daarnaast hebben we ook een aantal jonge deelnemertjes in deze categorie die het wedstrijdklimmen al helemaal ontdekt hebben en inmiddels ook hun eerste nationale wedstrijd geklommen hebben.

De tienjarige Tess won in deze categorie door drie van de vier routes te toppen. Ook in de vierde route kwam ze een heel eind, tot greep 48. De nummer twee, Zoë van Team Yellowstone, topte ook de eerste twee routes en eindigde in de moeilijkste vierde route bij greep 45. Donya van Grip Nijmegen eindigde op een derde plaats. Ook zij topte de eerste drie routes, maar bleef in de laatste route op greep 42 hangen.

Mid

De categorie “Mid” is de meest diverse categorie, waar klimmers van ca 1.25 het opnemen tegen klimmers die een halve meter langer zijn. De routebouwers hadden uiterst zorgvuldig gebouwd en getest en daardoor konden zelfs de kleinste klimmers een heel eind komen, maar toch zie je dan dat de wat langere klimmers passen kunnen overslaan waardoor ze zich sneller door een route heen kunnen bewegen. Een nadeel voor de pubers is dan wel weer, dat zij een paar behoorlijk verzurende routes voor de kiezen kregen!

Vijf van de zestien deelnemers topten drie routes. Van deze klimmers kwam Sterre van Grip Nijmegen het verste in de vierde en moeilijkste route, gevolgd door Louise en Tamar, beide van Klimmuur Centraal. Net zoals bij de START, een podium met alleen meiden. Goed gedaan, dames!

MAX

‘s Middags was het de beurt aan de categorie MAX, die vier routes van niveau 6b tot 7a+ voorgeschoteld kregen. Ondanks dat het Hemelvaartsweekend was, meldden zich toch nog 22 deelnemers voor de wedstrijd. Eén van de routes was een tricky plaat die door niemand getopt werd, de laatste twee passen bleken tóch te ingewikkeld.
Dé favoriete, Elin, maakte in deze route helaas een klein foutje en verspeelde daarmee haar kans op een derde podiumplek. Maar we zullen Elin zeker nog vaak terugzien, ook in de nationale competities in Nederland!

Ook de moeilijkste route, een 7a+, zag geen tops. De hal in Nijmegen is dan ook behoorlijk hoog, want met meer dan veertig grepen per route was je nog lang niet boven!

Joep van Team Neoliet won nipt van Quinn van Team Mountain Network, die als tweede eindigde. Op de derde plaats eindigde Chris.

Teamuitslag

Grip Nijmegen wint de teamuitslag, gevolgd door Klimmuur Centraal en Team Neoliet.

  • Wil je de hele uitslag zien? Dat kan hier.
  • De tussenstand van de competitie vind je hier.
  • Schrijf je nu al in voor de laatste wedstrijd van de lead, op 25 juni in Neoliet Eindhoven!
  • Zien we je op 11 juni in Grip Boulderhal voor de laatste boulderwedstrijd? Schrijf je in!

Ga naar onze facebookpagina voor alle foto’s die Frank van Gool voor ons maakte. Helaas hebben we geen foto’s van de MID en START. Heb jij die wel? deel ze dan op de facebookpagina!

(foto: Frank van Gool)