Een typische wedstrijddag lead

Voorbereiding

  • Zorg dan dat je ruim op tijd aanwezig bent. Het kan namelijk erg druk zijn voor het aanmelden bij de balie en het ophalen van rugnummers en scorekaarten.
  • Natuurlijk is het verstandig je goed op te warmen. Maar klim de wedstrijdroutes nog niet, dit mag pas als de wedstrijd begonnen is!
  • Ongeveer een kwartier minuten voor de start van de wedstrijd krijg je uitleg over de wedstrijd. Dit heet “de briefing”.

Routes klimmen

Je klimt vier routes, die allevier een ander niveau hebben. Je kiest zelf de volgorde waarin je deze routes klimt. Voor iedere route krijg je maximaal vijf minuten klimtijd, als je na vijf minuten nog niet boven bent dan houdt je poging op en kom je naar beneden.

Let op: veel klimmers willen de routes in de volgorde klimmen waarop ze op de scorecard staan. Dat betekent vaak dat je lang moet wachten. Vraag daarom hoeveel scorecards de routejury al in de hand heeft. Als dit er meer zijn dan zes, kies dan eerst een andere route. Zo weet je zeker dat je binnen de wedstrijd-tijd ook alle routes geklommen hebt!

De jury en de regels

Voordat je start in de route, lever je je scorekaart in bij de routejury. Deze kijkt hoe ver je gekomen bent in de route met behulp van een routetekening. Op deze tekening heeft iedere greep een nummer. Hoe hoger je komt, hoe hoger je greepnummer en hoe beter je uitslag. Je moet de greep wel echt vastgehouden hebben, aanraken is niet voldoende!
Top je de route? Pak dan de laatste greep met twee handen vast. Anders telt het niet als een top.

Ook kijkt de jury naar of er niets is fout gegaan, je mag bijvoorbeeld geen gebruik maken van een andere kleur en je mag niet te strak gezekerd worden zodat je touwsteun hebt. Mocht je op een andere kleur hebben gestaan dan houdt daar je poging op: je score is dan de greep die je als laatste gebruikt hebt volgens de regels.

De uitslag

Als je de vier routes geklommen hebt dan lever je de scorekaart in bij de hoofdjury. Daar worden je scores in het officiƫle wedstrijdadministratiesysteem gezet. In het systeem wordt automatisch de uitslag berekend. Elke route heeft haar eigen uitslag. Het kan dus zijn dat je in de eerste route eerste geworden bent, in de tweede route vijfde en in de derde en vierde route derde. Deze standen worden met elkaar vermenigvuldigd en degene die dan het laagste aantal punten heeft, heeft gewonnen. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld de grepen van alle routes bij elkaar worden opgeteld!

Promotie

Heb je alle vier de routes van jouw moeilijkheidscategorie getopt? Gefeliciteerd, dan promoveer je naar de hogere categorie! In dat geval klim je nog twee extra routes omdat de twee moeilijkste routes van de lagere categorie, overlappen met de twee makkelijkste routes van de hogere categorie.